OBVESTILO STARŠEM: SPREMEMBE PRAVIL – COVID19

Spoštovani starši!

Čas Covida je očitno v razcvetu, saj je število okuženih skorajda že nekontrolirano.

Kljub stalni skrbi za higieno, razkuževanju, prezračevanju, nošnji mask in osebni distanci, se tudi med zaposlenimi v našem zavodu pojavlja povečano število okužb. Ne glede na kadrovski manjko poskušamo speljati dnevno organizacijo dela in prisotnim otrokom omogočiti nemoteno bivanje v vrtcu.

Dnevno prejemamo večje število izjav o karanteni, katere naročite sami na e-uprava v primeru, ko je bil vaš otrok v tesnem stiku z okuženo osebo izven vrtca. Vsem staršem, ki nam na e-naslov obračuna oskrbnin posredujete izjavo o karanteni, se za čas odrejene karantene vrtec ne obračunava (je brezplačen).

Zaradi preprečevanja širjenja okužbe z novim corona virusom in za omilitev posledic bolezni Covid-19 se priznava tudi oprostitev plačila staršem za čas, ko je bil otrok v izolaciji zaradi okužbe z virusom SARS CoV-2 oziroma ko je zbolel za boleznijo Covid-19. Pogoj za oprostitev plačila je, da starši vrtcu predložijo ustrezno dokazilo s strani izbranega otrokovega zdravnika o izolaciji zaradi pozitivnega testa oziroma zaradi bolezni Covid-19 ali drugo ustrezno dokazilo, kot npr. potrdilo o prebolevnosti otroka.

Z današnjim dnem (19.1.2022) se skladno z Odlokom o spremembi in dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Ur.l.RS, št. 8/22) spreminjajo pravila o karantenah. Odlok prinaša izjemo od napotitve v karanteno, in sicer, da se zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja ob visoko tveganem stiku ne napoti v karanteno, temveč se mora ta oseba v obdobju 7 dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem Covid-19 vsakodnevno samotestirati na delovnem mestu in uporabljati zaščitno masko FFP2. Vsi zaposleni v našem zavodu se ne glede na odlok testiramo vsak dan. Po novem bomo pogosteje uporabljali tudi maske FFP2.

Otroci, ki so bolni ali okuženi, seveda ostanejo doma. Vsi ostali otroci, ki so bili z njimi v vrtcu v tesnem stiku, še naprej obiskujejo vrtec, a le do 30% obolevnosti v posameznem oddelku v obdobju 14-tih dni. V primeru, da bo zbolelo večje število otrok, bomo oddelek vseeno napotili v karanteno.

Žal se bo v tem času lahko tudi zgodilo, da bodo otroci v določenem deležu obiskovali vrtec, kadra pa zaradi bolezni ali višje sile skrbi (nege) za lastne otroke ne bo na delovnem mestu. Primorani bomo dnevno spreminjati kadrovsko sestavo/zasedbo, za kar vas prosimo za razumevanje.

Skladno z Navodili NIJZ se staršem priporoča, da v primeru, ko je v oddelku vrtca potrjen primer okužbe s SARS CoV-2, pa otroci niso napoteni v karanteno na domu, otroke doma testirajo vsak dan v obdobju potencialne karantene.

Inšpektorat RS za šolstvo nas je tudi opozoril, da se v zadnjem času povečuje število primerov, ko starši vstopajo v vrtec brez nošenja zaščitnih mask. Ta obveznost še vedno velja, zato vas naprošamo k doslednemu upoštevanju pravil, k nošenju zaščitnih mask ob zadrževanju v prostorih vrtca oziroma pri gibanju na zunanjih površinah, če ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje 1,5 m.

Hvala za razumevanje in vse dobro vsem.

Branka Kovaček, ravnateljica

Dostopnost
Scroll to Top